Навистина, менувањето пелени е една од работите што најмногу нè загрижува пред да родиме бебе. Веројатно не сте морале да го правите тоа порано, но колку е тешко по неколку обиди?

Да, и со најдобрите пелени, малото бебе може да се сврти и да вреска, така што кога ќе се обидете да ги отстраните валканите пелени што се натопени во неговата облека, цело време сакате да бидете сигурни дека нема што да падне од менувањето табела, работите можат да станат доста комплицирани.

Да не ги спомнувам случаите кога немате друг избор освен да ја смените пелената на јавно место. Кога чувствувате дека не знаете што да правите, може да изгледа дека другите дефинитивно мислат дека не знаете што правите, што е последното нешто што им треба на младите родители. Но, стравот од промена на пелена надвор од домот може да стане толку силен што родителите воопшто го одложуваат излегувањето. Затоа, пред сè, знајте – не правите ништо лошо. Не постои „совршен“ начин за промена на пелени, и сигурно нема „совршено“ бебе кое секогаш ќе лежи мирно и едноставно ќе им овозможи на родителите да го облечат.

Главни препораки при промена

Држете ги нозете

Кога облекувате мало бебе, секогаш нежно држете ги нозете со едната рака – во спротивно може да шутне ако треба да се занимавате со повеќе бришења.

Покријте ги нивните интимни делови

Познато е дека малите момчиња мочаат веднаш по вадењето на пелената, па ставете марамче на нивните интимни делови за да бидете сигурни дека течноста нема да оди никаде (или уште полошо, на ВАС)

Блузи со предно закопчување

Ако им истече од пелените пред да го пресоблечете, повлекувајќи го нагоре бодито, тоа ќе се размачка на грбот. Затоа, купете само блузи со предни копчиња кои се протегаат на рамената на бебето.

Одвлечете им го вниманието

Кога вашето бебе е доволно големо за да фати нешто, не плашете се да му дадете нешто што ќе го одвлекува вниманието – дури и телефонот, копчињата и што било. Целта е бебето да ви даде две минути за да ја завршите работата.

Бидете упорни

Можеби се чини очигледно, но ќе бидете изненадени колку далеку може да стигне. Користете ги марамчињата за убаво да го избришете бебето, напред и назад, и внатрешните набори на препоните, бидејќи остатоците од истекување можат да предизвикаат чешање.

Надвор од дофат

Кога вадите валкана пелена, ставете ја доволно далеку бидејќи бебињата достигнуваат одредено растојание, а тоа е последното нешто што ви треба.

Проверете ја торбата

Секогаш бргу погледнете ја торбата што се менува пред да ја напуштите куќата за да бидете сигурни дека имате доволно пелени со соодветна големина, плус пакет WaterWipes – најчистите бебешки марамчиња.

Правилната големина?

Ако се изненадите дека пелената протекува, проверете дали бебето е подготвено за поголема големина.

Што и да е соодветно

Променете ја пелената на вашето бебе таму каде што е најудобно и безбедно, дури и кога изгледа невообичаено – во автомобил, во скут, на плажа – дури и во количката. Можеме да ве увериме дека ако сметате дека е соодветно, тогаш е соодветно.

Ова е напорна работа на почетокот, но останете смирени, земете неколку длабоки вдишувања (но не и кога држите пелена) и запомнете – наскоро ќе можете да го направите тоа како професионалец.