За контактот помеѓу мајката и бебето

Додека го очекуваат своето прво дете, младите родители се бомбардирани со секакви информации за тоа како да му го пружат на своето дете најдобриот почеток во животот. Сепак, ова не значи дека постои формула за правилно одгледување на бебе и дека ако поради некоја причина не ги правиме работите во правилен редослед, ние сме лоши родители.

Контакт од кожа до кожа значи поставување на голо бебе директно на голите гради на мама или тато и се смета за задача број еден веднаш штом се роди бебето. Како што сите знаеме, раѓањата не одат секогаш според планот, а контактот кожа на кожа понекогаш не е возможен во првите минути, часови или дури денови. Најважно е вие ​​и вашето бебе да ја добиете потребната грижа за сè да биде во ред.

Прв контакт со новороденчето

„Го задржав Дени помалку од една минута откако се роди, бидејќи тој внесе голема количина на мекониум и тие сакаа да направат истражување. – вели мајката Ева. – На почетокот имав потешкотии со доењето и се прашував дали сме го пропуштиле важниот момент на поврзување, но се обидов да го задржам „кожа на кожа“ што е можно повеќе во неделите по неговото раѓање и работите брзо се средуваа. Сега гледам многу попозитивно од минатото.

Контактот од кожа на кожа навистина им носи многу придобивки на бебињата (и родителите) во првите недели, па дури и месеци од нивниот живот, така што не е единствениот погоден случај што го имате веднаш по раѓањето!

Предности од кожа на кожа

Во првите месеци по раѓањето на вашето бебе, обидете се да остварите контакт кожа-кожа што е можно почесто, дури и ако сте можеле да го сторите тоа веднаш по раѓањето. Според Националната здравствена служба, придобивките вклучуваат:

  • Регулирање на дишењето, срцевиот ритам, нивото на кислород и температурата на бебето
  • Поддршка за доење
  • Одржување на бебето да се чувствува топло и смирено
  • Намалување на напнатоста во градите на мајката (болно полнење со млеко)
  • Намалена веројатноста за постпартална депресија.

Голем број консултанти за доење советуваат чест контакт кожа на кожа, правејќи ја адаптацијата многу полесна за бебето и мајката. Се формира силна врска и двајцата почнуваат да работат во тим.

Контактот од кожа на кожа ја гради самодовербата на родителите дека добро се грижат за своето бебе – ова е важно со оглед на тоа што истражувањата покажуваат дека бројот на мајки кои се чувствуваат сигурни во воспитувањето на своето бебе опаѓа за скоро 10% во првите неколку дена откако ќе оди дома.

Контактот од кожа на кожа им помага и на татковците и на новороденчињата

„Ми беше тешко да ја хранам Леа со шише“, вели Мартин. „Бабицата понуди повеќе контакт од кожа на кожа и по неколку дена дефинитивно почувствував дека сме веќе на истата страница, и јас имав повеќе трпеливост и бев подобар во хранењето“.

Ако тоа не е доволно, истражувањата покажуваат дека контактот кожа на кожа може да го стимулира развојот на мозокот кај бебињата и е особено важен за предвремено родените бебиња, кои можеби поминале голем дел од раниот живот во болнички услови.

Значи, единствено што ни останува сега е сериозно да се прегрнеме. И, дали навистина има нешто подобро од тоа?