Бебешката кожа

Уникатните својства на кожата на бебето и децата

Бебешката и детската кожа имаат помалку ефикасна бариера – таа е многу понежна и ранлива и бара посебна грижа и заштита.

Кожата е најголемиот орган на телото и се состои од три главни слоја: епидермисот, дермисот и поткожното масно ткиво. Епидермисот е поделен на основен слој, сквамозен слој, стратум гранулосум, стратум лицидум и стратум корнеум.  Стратум корнеум е најоддалечениот слој и делува како заштитна бариера против дехидрација, микроорганизми, хемикалии и алергени. Стратум корнумот и неговата бариера (заштитна) функција е важна за бебињата, особено за новороденчињата, вклучително и предвремено родени бебиња.

Структурни разлики помеѓу кожата на бебињата и возрасните

Кожата на доенчиња и мали бебиња е уникатна во споредба со онаа на постарите деца и возрасните според структурата, составот и функцијата. Епидермисот кај доенчиња е 20% потенок, а слојот на корнумот 30% потенок, што ја зголемува пропустливоста и сувоста и можноста за иритација и алергиски реакции. Кожата кај бебињата, за разлика од возрасните, има зголемена пролиферација, што ја одредува конструкцијата на функцијата на бариерата, структурата и густината во првата година од животот.

Зголемена загуба на трансепидермална вода

Бебешката кожа е помалку приврзана од зрелата и има поголема склоност кон зголемена трансепидермална загуба на вода, намалена хидратација на површинскиот слој и помалку ефикасна функција на бариерата. Иако непосредно по раѓањето, површинскиот слој изгледа сосема совршено, за неговиот развој и рафинирање е потребно време. Само начинот на складирање и транспортирање на водата е слично како кај возрасните по првата година од животот.

Од раѓање, функцијата на бариерата и својствата на површинскиот слој за процесирање на водата постојано се оптимизираат и се верува дека својствата што ја прават детската кожа уникатна се зачувани најмалку во првите 12 месеци од животот.

Предвремено родените бебиња под 32 недела од бременоста имаат голема загуба на трансепидермалната вода, што може да достигне повеќе од 30% од вкупната телесна тежина во рок од 24 часа.

Развој на кожата на бебето во првата година

Карактеристиките што ја прават бебешката кожа единствена се зачувуваат во текот на првите 12 месеци. …

Развитие на бебешката кожа през първата година

Во текот на првите 12 месеци од животот на бебето, кожата продолжува да се развива. Функцијата на бариера на епидермисот и особено на слојот на стратум корнумот постепено се подобрува. Густината и структурата на кожата се подобруваат, изградбата на сопствениот микробиом е целосно завршена.

Кожата на новороденчето е многу деликатна, всушност е 5 пати потенка од онаа на возрасен.